Anny Mortier

Tekenen is voor mij reeds vroeg een belangrijke bezigheid geweest. Na een academische opleiding kon ik deze passie ook als beroep uitoefenen. De werken hebben meestal als achtergrond : een verhaal, een geschiedenis, een symbolische voorstelling … Vandaar de neiging naar een meer decoratieve stijl. Zoals ook het gebruik van koorden, die de lineaire vormgeving accentueert. Ook het licht speelt een rol in de compositie en benadrukt de onderwerpen. Vooral het tekenwerk is een belangrijke factor, ook bij het schilderen met olieverf.

Een traditionele stijl, met een spontane, losse verftechniek, blijft hierbij gehandhaafd. Werken met olieverf of acrylverf, en met aquarel of pastel : De werken uitgevoerd met het paletmes of met koorden voor de lineaire vormgeving, geven het werk op zichzelf een aparte uitbeelding van vormen en kleuren. Belangrijk onderdeel van de compositie is het licht die de vormen benadrukt, de kleuren moeten het licht overbrengen. Onderwerpen worden genomen uit de natuur omwille van de wonderbare en unieke vormgeving.

Mijn grote voorliefde gaat zonder twijfel naar het tekenen en schilderen van het portret. Elk menselijk wezen is een origineel kunstwerk op zichzelf, dus een uiterst boeiende uitdaging om het op papier of op doek te zetten, of zelfs uitgebeeld met stukjes mozaïek.

Palmares : Verschillende kunstprijzen, waaronder de regeringsmedaille “Belgium Pro Arte”, de Prijs Baron de Brouwer voor Xylografie, de Graphiaprijs te Hamburg, de Prijs van de Nationale Commissie voor Kunstambachten, afdeling “Glasraam“ – 2de prijs : Actiecomité ter bevordering der Gentse Havenbelangen – Prijs : Stichting “ O. Vande Voorde “, Toegepaste Kunsten …

Anny Mortier Geboren te Merelbeke op 28 december 1945

 

 

 

 

 
 
 

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven