Kunstkring “Spectrum” werd opgericht in 1964 door 3 plastische kunstenaars nl: Paul De Cocker, Gilbert De Clercq en Luciën Dhondt(†). In de loop der jaren groeide kunstkring “Spectrum” uit tot een waar begrip met talrijke tentoonstellingen. Met het opstarten van tekenlessen voor jongeren (van 1972-1975) werden de grondvesten voor de toekomst gelegd. In 1977 stond de nieuwe generatie klaar en Patrice Van Gheluwe nam het voorzitterschap van Paul De Cocker over. Het jaar daarop werd een prachtige map met 8 zeefdrukken uitgegeven. Op 2 september 1979 besliste het bestuur de geregelde samenkomsten af te schaffen en dit bracht een insluimering teweeg. Op kerstdag 1984 kwam Patrice Van Gheluwe om na een verkeersongeval. Daardoor kwam de onthoofde kunstkring in een nog dieper dal terecht. Onder impuls van Koen Vlerick en Marc Careel werd in samenspraak met de resterende leden de draad weer opgenomen zodat vanaf 1987 opnieuw collectieve tentoonstellingen werden ingericht.In 1990 vierde de kunstkring zijn vijfentwintigste verjaardag met een jubileumtentoonstelling “Internationale Grafiek & Werken van Huidige en Oud-leden”. Vijf jaar later werd “30 jaar Spectrum” gevierd met een jubileumtentoonstelling. Deze bestond uit 2 luiken. Het eerste luik “Tsjechische kunst” met werk van de Praagse graficus Milan Erazim en een tweede luik met “Eigen werk”. In oktober 2003 hielden wij onze 30ste collectieve tentoonstelling. 2004-2005 moest een feestjaar worden want wij vierden ons 40 jaar bestaan met meerdere tentoonstellingen. In juni 2004 stonden de stichters in de belangstelling (zie foto), in april 2005 (floraliënjaar) hadden we een tentoonstelling “De bloem in de kunst” als eerbetoon aan erevoorzitter Paul De Cocker. Later op het jaar, in september 2005 hadden wij als afsluiter de “Viering 40 jaar Spectrum”.
Op zaterdag 7 maart 2015 vierde kunstkring “Spectrum” Zwijnaarde reeds haar 50ste verjaardag. Voor deze gelegenheid werden wij ontvangen door het college van burgemeester en schepenen van Stad Gent in het dienstencentrum van Zwijnaarde en mochten een ereteken in ontvangst nemen. Aansluitend bood de kunstkring de oud-leden en sympathisanten de gelegenheid om deel te nemen aan het feestmaal waar men herinneringen bovenhaalden en dit tussen de werken van leden en oud-leden.
Na 30 jaar voorzitterschap nam Marc Schelstraete begin 2017 het roer over van Marc Careel.
Wie zijn de stichters:
DECLERCQ, Gilbert (soms GIDECQ) (Zwijnaarde, 1946)Schilder, tekenaar, aquarellist, illustrator, grafisch ontwerper, striptekenaar. Opleiding aan de Academie te Gent, sierkunsten o.l.v. A. Vermeiren en animatiefilm o.l.v. R. Servais. Als schilder voorkeur voor o.a.: Vrouwenfiguren, taferelen uit het dagelijksleven, landschappen. Op zoek naar een eigen personaliteit en stijl in het Vlaamse stripwereldje, manifesteerde hij tijdens zijn leerjaren vlijt en technische aanleg voor diverse genres. Hij debuteerde met een kort stripverhaal in “Ons Volkske”, publiceerde in 1974 zijn eerste vervolgverhaal in “Le Soir” en werkte nadien voor “Robbedoes”, “Gazet ven Antwerpen”, ”Kuifje” en “EPPO” (Nederland) Sinds 1984 lid van de Amerikaanse “Society of Illustrators”.
DE COCKER, Paul (pseudoniem: PADECO) (Vurste, 1931)Schilder, tekenaar, graficus. Opleiding aan de “Arts et Métiers” te Nijvel en aan de Tekenacademie te Sint-Truiden. Debuteerde met expressionistische landelijke taferelen, maar evolueerde naar een meer hedendaags symbolisch realisme waarin de vrouw vaak een centrale plaats opeist. Haast hyperrealistisch precies weergegeven wordt de vrouw, het naakt, het vrouwengelaat in een symbolisch overkomende compositie verwerkt. Door middel van meng- en druktechnieken, met behulp van collages, assemblages, grafische toevoegingen en speciale verfbereidingen geeft hij gestalte aan een veelvoud van verbeeldingen. Langs deze weg brengt hij een eigen en uitgebalanceerd coloriet en een accurate tekening in één klank met een sterk eigentijdse visie.
DHONDT, Lucien (Zevergem, 1929 – Gent, 2000) Schilder, beeldhouwer. Als schilder voorkeur voor o.a.: Landschappen, strand- en havengezichten. Hij kreeg een drietal jaren tekenen van de bekende en begaafde kunstenaar broeder Max. Uit de pers; “Lucien Dhondt heeft een impulsief schilderstemperament. Het Vlaamse landschap, al dan niet “bevolkt” met grazende of liggende koeien, met een gehucht of een waaier van populieren, is zijn onderwerp bij uitstek. Het zijn stuk voor stuk flink met het paletmes bewerkte doeken, die de zintuigelijke waarde van de gemengde okers, gelen en bruinen op de voorgrond willen schuiven.
BETREURDE LEDEN
Via deze weg willen we leden waarvan we in het recente verleden afscheid hebben moeten nemen toch nog eren en iedereen die ons bezoekt kan alzo nog even terug blikken op de persoon en zijn werk. Mochten er mensen zijn die toch nog vragen hebben over deze personen kunnen ze steeds via onze kanalen contact opnemen.
RICHARD BUYLE Overleden op 3 april 2019 (klik op de naam om meer te kunnen lezen.)
PAUL DE COCKER Overleden op 7 oktober 2020 (klik op de naam om meer te kunnen lezen.)