Afscheid van Richard Buyle

Op 3 april laatstleden is onze vriend Richard gestorven aan de gevolgen van een lange en zware ziekte. Het valt mij als voorzitter erg moeilijk om onze gevoelens hieromtrent onder woorden te brengen want Richard was een goed en vriendelijke man , iemand die zou helpen bij alles waar hij maar kon helpen. Richard had een scherpe geest en wist zijn gedachten steeds in een fijne vorm te presenteren. Het was een vriend waarvan je de appreciatie kon voelen zo gauw hij in de groep verscheen. Hij was een zeer gewaardeerd lid van onze kunstkring; een man  met een grote technische vaardigheid en een doorzicht dat hem hielp in het tot stand brengen van vele mooie werken. Deze werken vielen dikwijls op bij  tentoonstellingen en kregen de nodige aandacht van de toeschouwers. Hij kreeg in het verleden ook de nodige erkenning door het behalen van verscheidene prijzen (zie verder op zijn eigen pagina op onze site) .

Het verliezen van zulk een vriend is een erg pijnlijk gebeuren. Laatstleden was ik met Staf Van den Steen, een “oude” vriend van Richard, bij hem op bezoek en we hebben daar een ganse namiddag gepraat over alles wat Richard nog bezig hield. Hij genoot hiervan hoewel het duidelijk was dat het hem ook behoorlijk wat moeite kostte om de ganse tijd aan de tafel te zitten en ons te woord te staan. Toch bleef hij positief en gaf hij nog te kennen actief te willen meewerken al wisten wij en hij dat de tijd hem echt op de hielen zat. Het mocht dus niet zijn en onze vriend is aan zijn laatste tocht begonnen. Dit afscheid is voor mij de geboorte van een mooie herinnering (S.D).

Zijn laatste werken, werken met zijn geliefde thema de vrouw als onderwerp, zijn uitgevoerd in een eenvoudige zwart wit compositie. Hierbij komt zijn kunde nogmaals goed tot zijn recht en zie je de hand van de meester die erin slaagt  de juiste lijn ,de kleinste schaduw te laten meespelen in het geheel. Ook het belang van de leegte werd door hem goed aangevoeld en gebruikt. Allicht gaan weinigen deze werken kunnen of mogen bekijken . Ik probeer in elk geval nog dat ik deze composities nog op tentoonstellingen krijg zodat anderen ook dit werk kunnen aanschouwen. Het is een eresaluut aan een vriend en gewaardeerd kunstenaar. Ik denk hierbij aan de woorden van Lau-Tse die zei : Wie zichzelf volkomen meester weet te blijven , zal voortleven en wordt niet door de dood uitgewist. Zo is het ook met Richard……

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

18 − elf =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven