Tentoonstelling Dali – Magritte te Brussel.

Zaterdag morgen 21 december 2019 begeef ik mij via de ijzeren weg naar het afgesproken verzamelpunt, zijnde het  sint-pietersstation van Gent. We spraken  met onze collega’s af rond 9u30 om van daaruit richting Brussel te trekken.  Rond 10u45 zijn we ter plaatse en doen we wandelend de enkele honderden meters naar het Koninklijke Museum. We hadden allemaal onze ticketten  al beschikbaar en na enkele misverstanden aan de ingang zaten we op onze plaats en konden we ons bezoek beginnen.

En we worden van bij de inkom van de zalen direct meegesleurd door de ongelooflijke schilderijen van de twee meesters van het surrealisme. De expositie is zodanig opgebouwd dat er steeds twee of meerdere werken met of tegenover elkaar worden geplaatst.  Zo krijg je als toeschouwer direct een beeld van de verscheidenheid maar ook van de verbindingen in sommige werken.  En zo krijg je een duidelijk beeld dat beide schilders hun carrieres wijdden aan het uitdagen van de werkelijkheid en het veranderen van onze zekerheden, beiden op hun eigen manier en met een eigen kleurgebruik.

Zo zien we dat er een duidelijke verwantschap is tussen beide grootmeesters, de een een Catalaan en de andere een Belg. Aan de hand van meer dan 80 schilderijen, sculpturen en tekeningen krijgen we een beeld van de esthetische en filosofische relatie die er tussen de twee zeker bestond. Maar het zijn twee zeer verschillende persoonlijkheden, ook duidelijk waar te nemen in hun creaties en daardoor gingen hun wegen ook meer uiteen. Toch is het interessant  om hun verhouding en hun invloeden  zo te bekijken, wat met deze voorstelling zeker  geslaagd is.

De meesten van ons zijn na een lange tocht langs alle werken behoorlijk onder de indruk van het getoonde. We begeven ons in groep weer naar de gelijkvloerse verdieping om via de uitgebreide shop naar de inkomzaal te gaan. We besluiten om in groep even wat te gaan eten  waarbij we toch nog even napraten over wat we zagen. Hierna zakken we groepsgewijs stilletjes af naar het  station en gaan we wederom maar omgekeerd terug op reis.

In Gent nemen we afscheid van onze vrienden en we trekken ieder op onze beurt huiswaarts. Ik bedank iedereen die erbij kon zijn en denk dat we allen genoten van een unieke tentoonstelling.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

drie × 4 =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven